Πόσο μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να αναμένουν οι επενδυτές όταν η General Motors -ή οιαδήποτε άλλη εταιρεία- διορίζει νέο διευθύνοντα σύμβουλο; Οχι και πάρα πολλές. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της GM, Φριτζ Χέντερσον, παραιτήθηκε υπό τις πιέσεις του διοικητικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πριν από λίγο καιρό, είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του Κένεθ Λιούις από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Bank of America.
Χωρίς αμφιβολία, το μάνατζμεντ μιας επιχείρησης είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζει ο Τζέισον Ζβάιγκ, συντάκτης της WSJ, όμως συχνά δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο πιστεύουν πολλοί επενδυτές. Εάν κάποιος πάρει τους διευθύνοντες συμβούλους με τις καλύτερες επιδόσεις και τους διορίσει επικεφαλής επιχειρήσεων που έχουν παρουσιάσει τις χειρότερες επιδόσεις, σε πόσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται πιο κερδοφόρες; Η απάντηση είναι γύρω στο 60%, σύμφωνα με οικονομολόγο του Sloan School of Management στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ο ίδιος οικονομολόγος, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα της WSJ, επισημαίνει ότι μολονότι επικρατεί η πεποίθηση ότι ο μάνατζερ αλλάζει τα πάντα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αντιθέτως δεν αλλάζει τα πάντα. Από τη δεκαετία του 1970, αρκετές άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο ευθύνονται μόλις για το 10% της εταιρικής κερδοφορίας κατά μέσο όρο. Χαρακτηριστικά, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ επισημαίνει ως προς αυτό: «Όταν μία διοίκηση με λαμπρό ιστορικό αναλάβει τα ηνία μιας επιχείρησης που είναι γνωστή για τις πενιχρές οικονομικές επιδόσεις της, συνήθως αυτή η φήμη της επιχείρησης δεν αλλάζει».Οι περισσότεροι αναλυτές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα μιας εταιρείας εξαρτώνται λιγότερο από το διευθύνοντα σύμβουλο και περισσότερο από τη βιομηχανία στην οποία ανήκει και την οικονομία, που διαμορφώνονται από μία σειρά παραγόντων τους οποίους οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως η τιμή πρώτων υλών, η αξία του δολαρίου, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, η τεχνολογική καινοτομία κ.ά.
Με άλλα λόγια, το καλό μάνατζμεντ δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα, ενώ ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικής διοίκησης.